#Pinktober: Růžová jako symbol prevence rakoviny prsu

Růžový říjen - VFstyle
zdroj: unsplash.com

Říjen se letos opět zbarví do růžova, a to na podporu prevence rakoviny prsu. I vy můžete šířit povědomí o onemocnění, které postihuje přes 7 000 žen ročně. Stačí, když si během října připnete růžovou stužku nebo obléknete růžový outfit.

Co je růžový říjen?

Říjen je už tradičně měsícem prevence rakoviny prsu a podpory žen, které se s tou diagnózou potýkají. Cílem celosvětové akce je především osvěta a podpora prevence – právě ta má v boji proti zákeřnému onemocnění nejlepší výsledky. Symbolem hnutí se stala růžová stužka a v širším smyslu také růžová barva, která říjen trefně překřtila na #pinktober.

Říjen poprvé zrůžověl už v roce 1985

Myšlenka růžového říjnu vznikla už v roce 1985 v USA a udržela se dodnes. S růžovou stužkou se tak v říjnu můžete setkat na celé spoustě akcí a přednášek na podporu boje proti rakovině prsu. U nás se na šíření osvěty podílí zejména nadace Loono, na jejíž stránkách najdete veškeré potřebné informace, rady i příběhy žen, které mají s onemocněním vlastní zkušenost.

Mohlo by se vám líbit:

BRCA geny neboli geny Angeliny Jolie

Nejčastější nádorové onemocnění žen způsobují tzv. BRCA geny – z anglického breast cancer genes tedy geny rakoviny prsu známé také jako geny Angeliny Jolie. Konkrétně rozeznáváme dva geny: BRCA 1 a BRCA 2. Pokud dojde k jejich mutaci, hromadí se v nich chyby, které mohou vést ke vzniku rakoviny prsu (a také vaječníků). Riziko je celoživotní a nejvyšší mezi 30–50 lety.

Jak rakovině prsu předcházet? Důslednou prevencí

Poškozené geny BRCA ještě automaticky neznamenají, že se u vás dříve či později rozvine rakovina prsu (nebo vaječníků). Důslednou prevencí můžete geny takzvaně držet na uzdě, a to klidně celý život. Jak na to?

V první řadě dbejte na zdravý životní styl. Ten by měl zahrnovat zdravou a vyváženou stravu s dostatkem vitamínů, minerálů a dalších pro tělo prospěšných živin. Nezapomínejte do svého života zařadit také pravidelný pohyb – vyrazte na procházku, zacvičte si jógu nebo si kupte permanentku do fitka. Do pohybu se ale nenuťte (stres vašemu zdraví rozhodně neprospívá) a najděte si sport, který vás bude opravdu bavit. Omezte alkohol, cigarety a dalších návykové látky nebo je ze svého života zcela vyškrtněte. Poděkují vám nejen vaše prsa!

Růžový říjen - VFstyle
zdroj: unsplash.com

Nepodceňujte (samo)vyšetření prsou

Nedílnou součástí prevence prsu je jejich pravidelné vyšetření. Alespoň jednou měsíčně si na prsa sama sáhněte – třeba ve sprše nebo ve vaně. Nebo poproste partnera, určitě se nebude zdráhat a ochotně přiloží ruku k dílu. Samovyšetření je jednoduché a rychlé. Přesný postup vám sdělí váš gynekolog nebo ho najdete na internetu.

Napoprvé se můžete cítit nervózně nebo mít strach: Co když si nahmatáte obávanou bulku? Pokud se tak stane, nepanikařte. Ne každá boulička ještě znamená rakovinu. Může se jednat o nezhoubný nádor, cystu nebo změny související s pubertou, přechodem či těhotenstvím. V každém případě se ale co nejdříve objednejte ke svému ošetřujícímu lékaři nebo gynekologovi. Do telefonu nezapomeňte zmínit, že jste zaznamenala změny na prsou – k doktorovi se tak dostanete o poznání dříve.

Kromě samovyšetření v pohodlí domova se doporučuje podstupovat také pravidelné screeningy. To znamená buď ultrazvukové vyšetření, nebo mamograf. Na ultrazvukové vyšetření by se měly alespoň 1× za 2–3 roky dostavit ženy mladší 45 let. Mamograf je tu pak pro ženy starší 45 let, kterým ho 1× za 2 roky plně proplácí pojišťovna.

Jaké jsou rizikové faktory rakoviny prsu?

  • Věk nad 40 let. S rakovinou prsu se nejčastěji potýkají ženy mezi 30.–50. rokem života. I z toho důvodu ženám nad 45 let hradí screeningové vyšetření pojišťovna.
  • Výskyt rakoviny prsu v rodině. Onemocnění je dědičné. Jestliže jím trpěla vaše maminka, babička nebo jiná příbuzná žena v rodině, informujte o tom svého ošetřujícího lékaře.
  • Obezita, kouření a pití alkoholu. Zdravý životní styl představuje významnou prevenci téměř jakéhokoliv onemocnění. Vliv genů sice zcela neodstraní, dokáže ho ale umenšit.
  • Brzká menstruace nebo pozdní menopauza. Ať už spadáte do první, nebo druhé kategorie, nezapomeňte se o tom zmínit svému ošetřujícímu lékaři.

V říjnu se oblékněte do růžové

Chcete také šířit osvětu o rakovině prsu? Nebo vyjádřit podporu ženám, které se tímto onemocněním procházejí? Připněte si v říjnu růžovou stužku nebo se rovnou celá oblékněte do růžové.

Mohlo by se Vám líbit: