Jak vybrat ty pravé sluneční brýle pro letní dny?

Sluneční brýle – stylový doplněk, bez kterého se v létě neobejdete. Nejen že chrání vaše oči před slunečními paprsky, ale navíc doladí každý outfit k dokonalosti. Poradíme vám, jaký stupeň UV ochrany zvolit, k čemu slouží tónovaná skla a jak vybrat sluneční brýle podle tvaru obličeje.

Základní pravidla pro výběr slunečních brýlí

Při výběru slunečních brýlí je vhodné dodržovat určitá pravidla, která platí pro každého bez výjimky.

  • Horní linie obroučků by měla kopírovat linii obočí.
  • Řasy by se neměly dotýkat brýlových čoček.
  • Tónování skel volte tak, aby vás neomezovalo například při sportu nebo řízení auta.
  • Barvy a zdobení obroučků přizpůsobte svému osobnímu stylu.
  • Tvar a velikost brýlových obrub vybírejte s ohledem na tvar obličeje.

zdroj: pixabay.com

Volte sluneční brýle s minimální hodnotou UV filtru 400

Sluneční brýle pořizujte vždy u ověřených prodejců a volte ty s minimální hodnotou UV filtru 400. Pouze u nich máte jistotu, že vaše oči skutečně chrání před slunečními paprsky, jelikož dokážou blokovat až 99 % UV-A i UV-B záření.

Kromě hodnoty UV si ohlídejte také správný typ ochranného filtru. Ten je rozdělen do čtyř kategorií označených číslicemi 0–4. Skutečně kvalitní sluneční brýle se vyznačují stupněm ochrany 3, který je vhodný pro každodenní nošení. Brýle s nejvyšším stupněm 4 se vyplatí pořídit, pokud cestujete do vyšších nadmořských výšek. Avšak pozor, při řízení auta je pro jistotu sundejte.

Tip: Dodatečnou ochranu před slunečními paprsky vám poskytne také letní klobouk. Přibalte si ho do své plážové tašky, až letos poprvé vyrazíte k vodě.

Mohlo by se Vám líbit:

Zkontrolujte si rozměry obrouček

Aby vám sluneční brýle skutečně dobře seděly, potřebujete znát jejich rozměry. Příliš malé brýle vás budou nepříjemně tlačit, zatímco ty velké si budete na nose neustále posouvat, aby vám nespadly. Z toho důvodu se zaměřte na šířku rámu, šířku můstku a délku nožiček.

  • Šířka rámu udává šířku v nejširším bodě.
  • Šířka můstku neboli nosníku představuje vzdálenost mezi oběma skly a zpravidla se pohybuje mezi 12 až 24 mm.
  • Délku nožiček není třeba vysvětlovat, obvykle se pohybuje v rozmezí 130–150 mm.

 

zdroj: pixabay.com

Skleněné, nebo plastové čočky?

K výrobě brýlových čoček se používá buď sklo, nebo plast. Skleněné čočky mají sice lepší optické vlastnosti a působí luxusněji, na druhou stranu jsou těžší a náchylnější k poškození. Dokonce i u renomovaných výrobců se proto setkáte s plastovými čočkami, které představují levnější, mechanicky odolnější a také bezpečnější variantu.

Tip: V každém případě doporučujeme nosit sluneční brýle v ochranném pouzdru, které zajistí, že se brýlové čočky nepoškrábou.

Jaké zvolit brýlové obruby

U materiálu ještě chvíli zůstaneme, tentokrát se ale zaměříme na brýlové obruby. Ty se nabízejí buď v plastovém, nebo kovovém provedení. Také zde platí, že plast je schopen nabídnout lehčí konstrukci brýlí za příznivou cenu. Některé modely slunečních brýlí si však nelze představit jinak než s kovovými obroučkami, které jim dodávají luxusnější vzhled – vzpomeňme například na klasické pilotky nebo lenonky.

Mohlo by se Vám líbit:

Barva skel má vliv na propustnost světla

Tónovaná skla jsou nejen trendy, ale navíc plní i důležitou funkci. Barevné tónování a jeho intenzita má totiž vliv na propustnost světla a do jisté míry zkresluje vnímání barev. V žádném případě však nemá nic společného s UV ochranou.

  • Univerzální černá a šedá skla jsou ideální na léto, jelikož snižují intenzitu slunečního svitu.
  • Hnědé čočky zlepšují kontrast a vnímání barev. Vyhovovat budou zejména krátkozrakým osobám.
  • Zelené čočky lehce mění vnímání barev, ale zároveň omezují únavu zraku.
  • Žluté a oranžové tónování zlepšuje viditelnost za šera nebo v mlze.
  • Červeně a růžové tónovaná skla věrně zobrazují reálné barvy, proto si je často vybírají sportovci.
  • Modře tónovaná skla snižují vnímání zelené a červené barvy. Pokud usedáte za volant, raději se jim proto vyhněte.

 

zdroj: pixabay.com

Jak vybrat sluneční brýle podle tvaru obličeje

Pokud chcete, aby vám sluneční brýle slušely, řiďte se při jejich výběru tvarem svého obličeje. Obecná poučka zní, že protiklady se přitahují. Co tím myslíme? Kulatý obličej zeštíhlí hranaté obroučky, ostré rysy naopak zjemní brýlé oblého tvaru. Jakmile si tuto radu zažijete, výběr slunečních brýlí už pro vás bude hračka.

Mohlo by se Vám líbit:

Kulatý obličej opticky zeštíhlí hranaté obroučky

Máte plnější tváře a zaoblené rysy v obličeji? Vsaďte na hranaté brýle nebo modely bez spodních obrouček, které obličej opticky zeštíhlí. Naopak se zcela vyhněte kulatým nebo oválným tvarům brýlí – vaše tvář by pak působila ještě kulatějším dojmem.

Hranatý obličej zjemní kulaté obroučky

Hranatý obličej s ostře řezanými rysy, výraznými lícními kostmi a širším čelem zjemní sluneční brýle s oválnými či kulatými obroučkami. Slušet vám budou například oblíbené pilotky nebo lenonky. Bát se nemusíte ani výrazných barev a detailů, díky kterým na vás sluneční brýle skvěle vyniknou. Naopak hranaté brýle by pro vás měly být passé.

Oválnému obličeji sluší téměř vše

Pokud máte mírně protáhlý, oválný obličej, můžete si gratulovat. Dobře budete vypadat takřka v jakémkoliv modelu slunečních brýlí, bez ohledu na jeho tvar či velikost. Pořídit si tak můžete oversized brýle ve stylu hollywoodských hvězd, trendy kočičí model i malé kulaté lenonky.

Srdcovitý obličej si žádá decentní obroučky

Srdcovitý tvar obličeje poznáte podle širokého čela a úzké brady. Nejlépe se k němu hodí decentní sluneční brýle, které mají jemné obruby bez výraznějšího zdobení. Zvolit můžete klasické pilotky nebo sluneční brýle ve tvaru motýla. Naopak příliš velké nebo asymetrické brýle nejsou to pravé ořechové, obličej by se pak mohl jevit až neúměrně drobným.

Otázky a odpovědi:

Q: Jak vybrat správné sluneční brýle pro letní dny?

A: Při výběru slunečních brýlí je důležité zohlednit nejen design, ale také ochranu proti UV záření. Optická kvalita čoček, tvar a velikost brýlí a styl jsou klíčovými faktory při výběru správných slunečních brýlí.

Q: Jaký je rozdíl mezi UV400 a polarizovanými čočkami?

A: UV400 označení znamená 100% ochranu proti UVA a UVB záření. Polarizované čočky navíc odstraňují odlesky a zlepšují kontrast a jas vidění, což je užitečné při aktivitách ve slunečném prostředí.

Q: Jsou drahé sluneční brýle lepší než levné?

A: Cena není vždy indikátorem kvality. Drahé brýle mohou mít vyšší kvalitu materiálů a design, ale levné brýle s UV ochranou mohou poskytnout stejnou úroveň ochrany očí.

Q: Jak často bych měl(a) nosit sluneční brýle?

A: Doporučuje se nosit sluneční brýle vždy, když je venku slunečné počasí, aby se chránily vaše oči před škodlivými UV paprsky.

Q: Jak správně čistit sluneční brýle?

A: Sluneční brýle by měly být čištěny speciálními mikrovláknovými utěrkami. Nikdy je nemyjte horkou vodou nebo saponátem, abyste nepoškodili povrch čoček.

Q: Jak si vybrat správný tvar a velikost slunečních brýlí pro svůj obličej?

A: Zkuste vybírat brýle, které kontrastují s tvarem vašeho obličeje. Například obdélníkové brýle mohou vypadat dobře na kulatých obličejích a naopak kulaté brýle mohou zkreslovat tvary čtvercových obličejů.