Jak si zabalit na letní dovolenou u moře a na nic nezapomenout?

Léto se kvapem blíží a s ním i termín vaší vytoužené dovolené u moře. Využijte toho, že máte ještě dostatek času, a začněte pomalu plánovat seznam věcí, bez kterých se na dovolené neobejdete. Pokud si nevíte rady, čtěte dál. Poradíme vám, co si zabalit, na co nezapomenout a jak ušetřit místo v zavazadle.

 

Bez osobních dokladů a peněz ani na krok

Existuje několik věcí, bez kterých se na dovolené neobejdete. Zvlášť pokud se chystáte do zahraničí, neměl by vám chybět občanský průkaz, kartička pojištěnce a pokud cestujete mimo země EU pak také cestovní pas. Kromě toho se ujistěte, že s sebou máte veškeré potřebné doklady k zájezdu – například letenky, potvrzení o ubytování nebo kontakt na delegáta.

Potřebovat budete také nějaký finanční obnos. Nespoléhejte se pouze na platební kartu, ale mějte po ruce raději i hotovost. Ať už v měně země, kam se chystáte, či v eurech nebo dolarech, které na místě snadno vyměníte.

Vynoste letní outfity

Nejvíce místa v zavazadle už tradičně zabírá oblečení. Co konkrétně si s sebou na dovolenou vezmete, záleží především na cílové destinaci. U moře však nejvíce využijete plavky a plážové přehozy, letní šaty, vzdušná tílka a krátké sukně či kraťasy. Co se týče obuvi, konečně můžete vynosit letní sandálky, žabky a baleríny, které většinu roku leží na dně botníku.

Kromě letního a plážového oblečení a obuvi si na dovolenou k moři zabalte i něco teplejšího. Zejména koncem sezóny bývají večery chladnější a od moře může foukat silnější vítr. Také vám přijde vhod pláštěnka nebo deštník, kdyby vás zrovna potkal déšť. Pokud i na dovolené holdujete sportu nebo plánujete delší výlety po okolí, přibalte si do kufru alespoň jedny pevnější boty.

Mohlo by se Vám líbit:

Co si zabalit na pláž

Jedete-li na dovolenou k moři, dá se předpokládat, že většinu času budete trávit na pláži. S sebou si proto zabalte alespoň dvoje plavky, sluneční brýle, letní klobouk a prostornou plážovou osušku. Nezapomeňte ani na opalovací krém – doporučujeme vzít si jeden se silnějším faktorem (na obličej nebo na začátek pobytu) a jeden se slabším.

Mohlo by se Vám líbít:

 

Tip: Pořiďte si plážovou tašku, do které se vejde vše potřebné včetně knížky, svačiny a nezbytné láhve s vodou.

zdroj: unsplash.com

Využijte volného času a zabavte se

Volný čas, kterého budete mít na dovolené konečně dostatek, je třeba pořádně využít. S sebou si proto přibalte knihy a časopisy, které během roku nestíháte číst, sluchátka pro nerušený poslech hudby, křížovky, sudoku nebo třeba výtvarné potřeby. Ať už cestujete ve dvou, s rodinou, nebo s partou kamarádů, společně strávené chvíle vám zpříjemní karetní a deskové hry.

Nezapomeňte na elektroniku

Bez elektroniky už si dnes dovolenou umí představit jen málokdo. Kromě mobilního telefonu se tak s vámi na dovolenou vydá také notebook, tablet, elektronická čtečka knih nebo třeba fotoaparát a videokamera. Při balení se proto ujistěte, že máte ke všem přístrojům sbaleny i nabíječky, sluchátka a různé propojovací kabely.

Na co nezapomenout

  • Na seznam věcí na dovolenou si připište také veškerou kosmetiku a hygienické potřeby, které běžně používáte. Pokud cestujete letadlem nebo jen chcete ušetřit místo v zavazadle, bude se vám hodit cestovní balení těchto produktů.
  • Společnost by vám měla dělat dobře vybavená lékárnička. Kromě léků, které užíváte pravidelně, do ní přibalte klasické prášky na bolest, teplotu či střevní potíže (ibalgin, paralen, endiaron), náplasti a obvazy na případná zranění, panthenol na popáleniny nebo fenistil na bodnutí hmyzem.
  • Po opalování bývá často vysušená kůže, na dovolené u moře tedy využijete i tělové mléko či mléko po opalování, dále pak pleťový krém a pomádu na rty.
  • Při delším pobytu vám přijde vhod tuhé mýdlo na praní prádla.

Tipy, jak si zabalit na dovolenou u moře

Jak si snadno a rychle zabalit na dovolenou a ještě ušetřit nějaké to místo v zavazadle?

zdroj: unsplash.com

 

  • Ze všeho nejdříve si napište seznam všech věcí, které na dovolené budete potřebovat. Při balení pak jednotlivé položky odškrtávejte.
  • Ty nejdůležitější věci (doklady, peníze, léky, svačinu a pití) doporučujeme uložit do příručního zavazadla, abyste je měli neustále po ruce.
  • Boty, knihy a jiné těžší věci je dobré sbalit do spodní části kufru ke kolečkům. Zbytečně tak nebudou mačkat lehčí obsah.
  • Boty vložte nejprve do igelitové tašky nebo sáčku. To samé platí pro tekutiny a masti, které by při náhodném otevření mohly poničit vaše oblečení nebo elektroniku.
  • Oblečení srolujte do menších ruliček. Díky tomu se nepomačká a navíc zabere méně místa.
  • Navrch kufru rozprostřete ručník. Věci se upevní a při otevírání se vám nevysype obsah zavazadla.

Q: Jaký seznam věcí si připravit pro dovolenou u moře?

A: Pro bezstarostnou dovolenou u moře je důležité sestavit si seznam nejdůležitějších věcí, které by vám neměly chybět. Nezapomeňte přibalit lehké a vzdušné oblečení jako letní šaty k moři, kraťasy, šortky a třeba i několik párů sandálů. Oceníte také plážové šaty a klobouk jako ochranu před sluncem. A samozřejmě nezapomeňte na spodní prádlo, plavky, ochranu před sluncem a hygienické potřeby. Pokud preferujete večerní procházky nebo sportovní aktivitu, měli byste vzít i pár vhodných kousků oblečení a obuvi pro tyto příležitosti.

Q: Jak vybrat správné zavazadlo na dovolenou k moři?

A: Při výběru zavazadla je klíčové zohlednit délku vaší dovolené a typ ubytování. Pro krátké pobyty u moře můžete vystačit s menším kufru nebo cestovní taškou. Na delší dovolené nebo pokud plánujete častěji měnit lokality, zvažte větší kufry s dostatečným místem pro všechny vaše věci. Vybírejte zavazadlo na kolečkách pro snadnější manipulaci a preference dejte takovým, které jsou lehké a zároveň odolné.

Q: Jaké kousky oblečení bych si měla vzít k moři, když je dámské?

A: Pro dámy jsou ideálními kousky oblečení na dovolenou u moře lehké a vzdušné letní šaty, plážové šaty, šortky a šatů pro večerní nošení. Nezapomeňte na pohodlné obutí jako jsou sandále a flip-flopy, stejně jako na plavky a plážovou obuv. Dobré je mít s sebou také několik triček a topů pro různé příležitosti, a nezapomeňte na sluneční brýle a pokrývku hlavy pro ochranu před sluncem.

Q: Co by nemělo chybět v mém kufru, když jedu k moři?

A: Ve vašem kufru by určitě neměla chybět ochrana před sluncem, brýle, plavky, plážová osuška a lehké oblečení jako letní šaty, šortky a trička. Pro chladnější večery si přibalte alespoň jeden svetřík nebo mikinu. Nezapomeňte také na základní toaletní potřeby, spodní prádlo a doplňky jako klobouk nebo šátek pro dodatečnou ochranu. A pokud rádi trávíte čas čtením nebo hraním her, vezměte si s sebou knihu nebo společenské hry.

Q: Jak si efektivně zabalit kufr na dovolenou k moři?

A: Efektivní balení kufru začíná plánováním a vytvořením seznamu věcí, které potřebujete. Vybírejte oblečení, které můžete kombinovat a vyhovuje více příležitostem. Role oblečení pomůže ušetřit prostor a zabránit pomačkání. Využijte prostor uvnitř obuvi pro menší předměty jako jsou ponožky nebo nabíječky. Oddělte tekutiny do průhledných sáčků, abyste předešli nechtěnému rozlití. A pamatujte, méně často znamená více místa pro suvenýry!

Q: Co bych si měl vzít sebou pro zábavu na dovolenou k moři?

A: Pro zábavu na dovolené u moře nezapomeňte vzít knihy, časopisy, tablet nebo e-book čtečku pro relaxaci u bazénu nebo na pláži. Společenské hry, karty, nebo malá cestovní hra jsou skvělé pro večerní zábavu s rodinou nebo přáteli. Pokud máte rádi fotografování nebo natáčení, nezapomeňte na nabíječku a paměťové karty pro vaší kameru nebo smartphone. A pro milovníky hudby je ideální mít s sebou Bluetooth reproduktor nebo sluchátka.

Q: Jak se připravit na možné zdravotní potíže během pobytu u moře?

A: Před odjezdem na dovolenou je důležité připravit si základní lékárničku, která by měla obsahovat léky na běžné potíže jako je bolest hlavy, zažívací potíže, antiseptika na drobná poranění a obvazy. Nezapomeňte na osobní léky, pokud nějaké užíváte. Vybírejte také produkty na ochranu před sluncem s dostatečně vysokým faktorem a případně repelent proti komárům a jinému hmyzu. Informujte se o zdravotní situaci v destinaci a případně zvažte cestovní pojištění, které pokryje nejen zdravotní péči.