Jak oslavit Den Země? Začněte myslet na životní prostředí

Věděli jste, že i planeta Země má svůj mezinárodní den? Jeho oslava připadá na 22. dubna, kdy si připomínáme důležitost ochrany životního prostředí. Jak se stalo, že Den Země dnes slaví více než miliarda lidí ve 193 zemích světa? A co může udělat každý z nás pro to, aby se nám i planetě lépe dýchalo?

Den Země si připomínáme už 54 let

S myšlenkou, že planeta Země by měla mít svůj mezinárodní den, přišel v roce 1969 mírový aktivista John McConnell. Svůj nápad přednesl na konferenci UNESCO v San Franciscu a o rok později už se na různých místech Spojených států shromáždilo více než 20 milionů lidí, kteří demonstrovali za zdravější životní prostředí.

V roce 1990 už mezinárodní svátek životního prostředí slavila více než miliarda lidí z 193 zemí světa, mezi nimiž nechybělo ani Československo. Den Země se tak stal největším sekulárním svátkem světa.

 zdroj: unsplash.com

Jak slavíme Den Země v České republice?

Den Země je v České republice oslavován různými způsoby. Lidé se často zapojují do ekologicky zaměřených aktivit, jako je úklid přírody, výsadba stromů, recyklace odpadů nebo účast na ekologických workshopech a přednáškách. Mnoho organizací, škol a obcí pořádá speciální akce, které mají za cíl osvětu veřejnosti o důležitosti ochrany životního prostředí a propagaci udržitelných způsobů života. Dalšími oblíbenými způsoby, jak slavit Den Země, jsou například výlety do přírody, pikniky nebo účast na různých festivalech zaměřených na ekologii a ochranu životního prostředí.

Životní prostředí nestačí chránit jeden den v roce

Den Země je skvělou příležitostí, jak lidem představit myšlenku uvědomělého a udržitelného způsobu života. Bohužel to ale nestačí. Životní prostředí potřebuje chránit každý den. Dobrou zprávou je, že často stačí naprosté maličkosti k tomu, abyste začali žít šetrně a ohleduplně.

zdroj: unsplash.com

Snižte množství odpadu

Schválně si tipněte, jaké množství odpadu vyprodukujete za rok. Nebudeme vás napínat – na jednoho občana České republika připadá 500 kg komunálního odpadu ročně (podle tiskové zprávy Ministerstva životního prostředí vydané 25. listopadu 2020).

Opačným extrémem je Bea Johnson, francouzská propagátorka životního stylu zero waste, jejíž čtyřčlenná rodina vměstná svůj roční odpad do zavařovací sklenice. Jak je to možné? Údajně se stačí řídit pravidlem 5R (v češtině 5Z):

  • Refuse (Zamítnout)
  • Reduce (Zredukovat)
  • Reuse (Zužitkovat)
  • Recycle (Zrecyklovat)
  • Rot (Zkompostovat)

Pořadí jednotlivých zásad přitom má svůj význam. Čím výše se pravidlo nachází, tím více na něj zero waste apeluje.

zdroj: unsplash.com

Auto nechte zaparkované v garáži

Potřebujete kromě rostoucí ceny benzínu další motivaci k tomu, abyste auto nechali zaparkované v garáži a do práce se svezli raději autobusem? Pak vězte, že tím enormně prospějete životnímu prostředí.

Ještě lépe uděláte, pokud se do práce, na nákup nebo do kavárny projdete pěšky nebo svezete na kole. Ostatně na jaře je ideální čas zařadit do svého života pohyb. Další tipy na jarní aktivity najdete v našem článku.

Ochutnejte lokální suroviny

Nemusíte si hned pořizovat truhlíky s bylinkami nebo okopávat záhony (i když co může být lepšího než domácí výpěstky?). Bohatě postačí, když se při nákupu potravin začnete více zajímat o jejich původ. Není přece potřeba kupovat jablka, která putovala přes polovinu světa, když si můžete pochutnat na jablíčkách z českého sadu.

Skutečně lokální potraviny objevíte na trzích a ve specializovaných prodejnách, které spolupracují přímo s českými zemědělci. Nebo můžete oslovit dodavatele napřímo – vsadíme se, že ve svém okolí najdete spoustu lokálních farmářů a pěstitelů, kteří vás budou s radostí zásobovat čerstvými produkty ze zahrádky.

Šetřete vodou

Bez vody není život. Snažte se proto s touto životodárnou tekutinou nakládat co nejšetrněji. Místo plné vany si dopřejte pětiminutovou sprchu, nádobí umývejte v napuštěném dřezu nebo v myčce nádobí a splachujte jen nezbytně nutným množstvím vody.

Pokud chcete jít ještě o krok dál, instalujte na vodovodní kohoutky a sprchovou hlavici spořič vody. Ten můžete ostatně umístit také do splachovací nádržky toalety. Tímto jednoduchým způsobem dokážete ušetřit až 80 % vody.

zdroj: unsplash.com

Vyměňte klasické žárovky za ty úsporné

Úsporné LED žárovky už dnes nechybí snad v žádné domácnosti. Vydrží až desetkrát déle než klasické žárovky, mají mnohem menší spotřebu a mnohem efektivněji přeměňují energii na světlo. Jejich pořízením tak uděláte radost planetě i své peněžence.

Vsaďte na udržitelný šatník

Módní průmysl nejen že patří mezi největší znečišťovatele, ale týkají se ho také otázky neférových podmínek zaměstnávání. Den Země ve spojení s Fashion Revolution je tak další příležitostí přehodnotit přístup ke svému šatníku a upřednostnit kvalitu, nadčasovost i férové podmínky výroby.

Snažte se proto nakupovat módu od lokálních značek, které dbají na kvalitu materiálů, precizní zpracování a férové ohodnocení svých zaměstnanců. Patří k nim i naše česká značka VFstyle, která pro vás vyrábí sportovní oblečení a fitness příslušenství, plavky, ledvinové pásy a mnoho dalšího. Zajímá vás více? Přečtěte si náš příběh.

 

zdroj: unsplash.com

Česká značka VFstyle dbá na udržitelnost a férovost

Ani nám není životní prostředí lhostejné a věříme, že stejně to vidí i naši zákazníci. Co vše děláme pro to, abychom náš dopad na planetu Zemi minimalizovali?

  • K výrobě oblečení, doplňků a dalšího příslušenství používáme jen ty nejkvalitnější materiály. Svůj šatník tak nemusíte každou sezónu obměňovat.
  • Zajímá nás původ materiálu s ohledem na životní prostředí. Běžně pracujeme z bavlnou, bavlněným úpletem, bambusovými vlákny nebo pohankovými slupkami.
  • Zaměstnáváme české švadlenky z okolí, za jejichž práci jim nabízíme férové ohodnocení.
  • Při balení objednávek používáme recyklované obaly a výplň ze skartovacích papírů.
  • Všechny materiály recyklujeme a třídění odpadu je pro nás samozřejmostí.

Tip: Více o našich hodnotách a udržitelné výrobě si můžete přečíst zde.

Nákupem podpoříte ekologickou a etickou výrobu v České republice.

Oslavujte životní prostředí celý rok

Den Země není jediným svátkem spojeným s ochranou životního prostředí. Během roku si připomínáme řadu dalších, mezi něž patří:

  • 2. února: Světový den mokřadů
  • 22. března: Světový den vody
  • 3. května: Den slunce
  • 17. května: Evropský den Slunce
  • 22. května: Mezinárodní den biodiverzity
  • 24. května: Evropský den parků
  • 2. června: Mezinárodní den čistého ovzduší
  • 5. června: Světový den životního prostředí
  • 8. června: Mezinárodní den oceánů
  • 19. června: Světový den boje proti rozšiřování pouští a suchu
  • 16. září: Mezinárodní den ochrany ozónové vrstvy
  • 4. října: Mezinárodní den zvířat
  • 13. října: Mezinárodní den za omezení přírodních katastrof
  • 20. října: Den stromů
  • 11. prosince: Mezinárodní den hor
  • 29. prosince: Mezinárodní den biologické rozmanitosti