Přivítejte jaro pohybem, 5 tipů na venkovní sportovní aktivity

Hledáte svoji ztracenou kondici z loňského léta? Načerpejte jarní energii a probuďte své tělo i svaly. Inspirujte se tipy na venkovní sportovní aktivity, které vás rozhýbou.

 

Probouzíte se pomalu ze zimního spánku a zjišťujete, že vaše kondička dostala během několika chladných měsíců pořádně na frak? Nebojte, nejste v tom sami. Zima udolá i mnohé nadšené sportovce. S jarem naštěstí přichází nová energie i chuť dostat se zase do formy. A jelikož už jste si času zavřeného doma nebo v práci užili dost, dáme vám pět tipů na venkovní sportovní aktivity, které si užijete a díky kterým bude vaše tělo zase fit.


zdroj: unsplash.com

Zacvičte si na zahradě nebo v parku

Vytáhněte cvičicí podložku na zahradu nebo do parku. Jste-li zkušení, ale zimou udolaní sportovci, zacvičte si pár jednoduchých cviků nebo jógových ásan hezky venku na vzduchu. Nejlépe máte-li čas chvilku ráno před snídaní. Uvidíte, že ucítíte okamžitý příliv nové energie, a váš den bude hned růžovější.

Ti, co se sportem teprve začínají nebo už si žádné cviky nepamatují, se mohou inspirovat některým z instruktážních videí na internetu “cvičení na doma”. Nemusíte hned projet celou půlhodinovou sestavu. Pro začátek postačí, když odcvičíte 15 minut. Bojíte se, že to bude nuda? Zkuste pár cviků s masážním válcem, který uvolní vaše ztuhlé svaly a zároveň je perfektní pomůckou pro posílení rovnováhy těla.

Máte-li raději dynamičtější pohyb, obujte si tenisky a běžte se proběhnout. Po cestě se nevyhýbejte překážkám, schody nebo kopec pro vás budou žádanou výzvou. Nebo si dejte do těla při tréninku se švihadlem, oprašte vaše kolo nebo vyzkoušejte fitness obruče. Druhy sportovních aktivit ideálně střídejte a proměňujte. Zkuste do nich zapojit jednoduché fitness pomůcky jako zmíněné švihadlo nebo třeba posilovací gumy, které snadno sbalíte s sebou do batohu.

zdroj: unsplash.com

Mohly by se Vám líbit tyto produkty:

Zajděte na lekci cvičení venku

Nedokážete-li se sami ke cvičení dokopat, nebo vás cvičení o samotě nebaví, porozhlédněte se, jaká je nabídka venkovních sportovních kurzů ve vašem okolí. Zapojit se můžete nejen do populární jógy, tai či nebo fotbalového tréninku, zkusit můžete také společné běhání nebo inline bruslení. Zkuste třeba některou z běžeckých výzev, kde můžete běhat se skupinou nadšenců ve vašem okolí. Potřebujete-li jen parťáka se kterým se budete vzájemně podporovat a hecovat, abyste se k cvičení dokopali pravidelně, oslovte kamarády nebo kolegy v práci.

zdroj: unsplash.com

Vyzkoušejte venkovní fitness

Venkovní neboli outdoor fitness rostou v posledních letech jako houby po dešti, a to zejména ve městech. Porozhlédněte se po nějakém i ve svém okolí nebo je vyhledejte na internetu. Skládají se z několika strojů, na kterých zapracujete na všech částech těla stejně jako v normálním fitku, ale tentokrát pod širým nebem. Nevíte-li, jak se na kterém stroji cvičí, koukněte se na návod, který často bývá umístěn vedle stroje, nebo poproste o instruktáž zkušeného sportovce, který cvičí vedle.

Kromě tzv. hřiště na cvičení pro dospělé existuje v ČR  také pár opravdových venkovních fitness center, kde to funguje jako v tom klasickém fitku. tedy za vstup se platí na recepci, kde si zároveň můžete koupit ionťák a hraje tam i hudba. Benefit navíc je, že se při cvičení možná i opálíte, dýcháte čerstvý vzduch, a tak necítíte zpocené sportovce opodál.

zdroj: unsplash.com

Mohly by se Vám líbit tyto produkty:

Sportujte s dětmi

Říkáte si, že byste rádi sportovali, ale nemáte na to čas, protože po práci byste také rádi trávili nějaký ten čas s rodinou? Věřte, že děti nejsou překážkou. Ty větší budou nadšené, uspořádáte-li třeba badmintonový nebo fotbalový turnaj či orientační běh formou bojovky. Můžete třeba vymyslet vlastní rodinnou sportovní výzvu nebo vyrazit na projížďku na kole.

Jste-li maminka s malým dítětem a ráda byste začala zase sportovat, zkuste společné běhání s kočárkem neboli strollering, který je čím dál oblíbenější. Seznámíte se s maminkami z okolí i jejich ratolestmi a při strečinku je můžete poskládat na společnou deku (pokud tedy ještě nejsou zdatní lezci nebo chodci). Kromě toho existuje mnoho kurzů cvičení rodičů s dětmi venku. Nejčastěji je v nabídce jóga, do které se dá dítko skvěle zapojit. Tak neváhejte rozhýbat vaše unavené tělo. Zároveň po programu na čerstvém vzduchu si můžete být jisté, že váš drobeček usne rychlostí blesku a vy budete mít volnou chvilku pro sebe.

Vyrazte na výlet

Sport není vaše parketa, ale přesto byste se rádi trochu hýbali a vyčistili si hlavu? Vyrazte na výlet pěšky nebo kolmo hezky po rovince. Naplánujte trasu se zajímavým programem, jako je návštěva památky, muzea, rodinného pivovaru nebo cukrárny. Samozřejmě za odměnu, po pár nachozených kilometrech. Kromě klasických map, kdy půjdete po zelené nebo po červené, můžete vyzkoušet některou z turistických aplikací, která vám zároveň ukáže, jakou vzdálenost jste zdolali a co za zajímavosti vás na trase čeká. Nezapomeňte si vzít vhodné sportovní oblečení a obuv. Pohodlné oblečení a kvalitní sportovní boty vám pomohou udržet pohodlí a přinést vám lepší zážitek z celého výletu. Navíc se budete cítit připraveni na jakoukoli fyzickou aktivitu, která vás bude na trase čekat. Doporučujeme také mít u sebe lahvičku s vodou, abyste zůstali hydratovaní po celou dobu vaší cesty.

Tip: Vyzkoušejte některou z naučných stezek, která se postará o zábavu po celé trase, a vy díky hledání dalšího stanoviště zapomenete na ušlé kilometry.

8 důvodů, proč sportovat venku

  • Provětráte vaše plíce pořádnou dávkou čerstvého vzduchu.
  • Doplníte zásoby vitaminu D.
  • Vyčistíte si hlavu.
  • Příroda vás nabije energií, kterou ve fitku prostě nenajdete.
  • Sportování pro vás bude díky vnějším vjemům snadnější a méně monotónní než v tělocvičně.
  • Cvičit můžete, kdykoliv máte čas.
  • Je to zadarmo (tedy pakliže se nezapojíte do kurzů).
  • Zapojíte snadno celou rodinu.

 

A co vy, patříte také k těm, kteří probouzejí své sportovní smysly na jaře?