Jak efektivně zhubnout krok za krokem

Léto se blíží a vy přemýšlíte, jak rychle zhubnout? Nepanikařte! Přinášíme vám návod v pěti krocích, díky kterému zatočíte s přebytečnými kily.

 

Krok 1: Motivace “Chci zhubnout”

Ze všeho nejdříve se zaměřte na vaši motivaci. Aby se vám podařilo zhubnout, je potřeba jí mít dostatek. Nestačí si pouze říct, možná bych se sebou měl/a něco udělat. Ujasněte si, co vlastně chcete. Zhubnout 10 kg za tři měsíce? Zhubnout břicho nebo stehna? Nebo jste se svojí váhou spokojeni, jen byste chtěli tělo trochu zpevnit po dlouhé zimní hibernaci? Stanovte si tedy nejdříve svůj cíl!

Máte ho? Výborně. Napište si ho do deníčku, dejte si ho jako tapetu do mobilu nebo přilepte na lednici. Ideálně všechno naráz, abyste ho měli pořád na očích. A my pro vás máme skvělou zprávu. První krok máte splněn. Jste připraveni začít realizovat svou proměnu.

Krok 2: Hýbejte se tak, aby vás to bavilo

Asi jste to čekali. Bez pohybu to nepůjde. Neznamená to, že se musíte denně mučit ve fitness centru nebo běhat maratony. Ale alespoň nějaký pohyb byste do svého každodenního plánu měli zařadit. Může to být ale i procházka se psem nebo kočárkem, projížďka na kole nebo plavání v nedalekém bazénu. Důležité je, aby vás to bavilo a vy jste se na vaši sportovní část dne dne těšili.

Jaký druh pohybu je pro vás ten pravý?

Teď se zamyslete, jaký druh pohybu nejsnáze zařadíte do svého dne. Nejlépe, vyberte ten druh pohybu, který vás alespoň trochu těší.

Začněte chůzí

Nejsnazším začátkem je chůze. Zapomeňte na výtah a dopravní prostředky, zkuste dojít do práce nebo do obchodu po svých. Zajistíte si tak přirozený pohyb během dne, a to bez větší námahy.

Cvičte 20 minut denně

V další fází zařaďte do svého programu cvičení. Máte-li k němu od malička vybudovaný vztah, budete to mít jednodušší. Cvičte každý den alespoň 20 minut. Můžete si z toho udělat ranní nebo večerní rituál. Vzpomeňte si na cviky ze sportovních kurzů, které jste kdysi absolvovali. Chybí-li vám inspirace, koukněte na videa sympatického trenéra na internetu nebo si stáhněte některou ze stovek sportovních aplikací.

Pořiďte si nějakou sportovní pomůcku

Může to být cvičicí podložka, jednoruční činky nebo stylové švihadlo, se kterým budete spalovat kalorie rychlostí blesku. Před tréninkem doporučujeme rozehřát ztuhlé svaly masážním válcem. Uvidíte, že vás nový sportovní doplněk bude motivovat (nejlépe když si ho vystavíte na viditelné místo), abyste na cvičení “nezapomněli”.

Doporučujeme tyto produkty:

Najděte si sport, který vás baví

Cítite-li se ve formě, přidejte si jednou nebo dvakrát týdně sportovní aktivitu, která vás těší. Běžte se proběhnout do parku, začněte jezdit do práce na kole, zajděte do fitka nebo na nějaký kurz ve svém okolí. Může to být cokoliv, co vám udělá radost – např. tanec, jóga, spinning, atd. Nejlépe uděláte, pokud si předplatíte hned několik lekcí, abyste byli pozitivně motivováni přijít zase příští týden.

V případě, že již od základní školy sport nesnášíte, nezoufejte! Cvičit můžou hravou formou i nesportovci. Zkuste jednoduchá cvičení na balanční podložce, na které posílíte vnitřní stabilitu, zatančete si na svou oblíbenou hudbu nebo si domů pořiďte rotoped a šlápněte  do pedálů při sledování filmu. A choďte! Chůze bude vaší sportovní aktivitou č.1.

Vyberte si váš sportovní outfit

Vytahaná stará tepláková souprava vám příliš chuti do cvičení nedodá. Vyberte si takový sportovní úbor, který vám bude lichotit. Nemusíte investovat spoustu peněz do drahých souprav komerčních značek. Zkuste kvalitní a hlavně pohodlné dámské legíny VFstyle ušité v České republice  v kombinaci s tričkem vaší oblíbené barvy. A kvalitní a pohodlnou obuv se kterou ujdete nebo uběhnete světakraj.

Doporučujeme kvalitní oblečení:

Sestavte si plán na celý týden

Abyste vše stíhali, připravte si vždy plán na celý týden neboli osobní rozvrh, kam si zapíšete své plánované pohybové aktivity. Může vám to připadat jako ztráta času, ale ušetříte si tím mnoho stresu. Jakmile pojedete podle plánu, nemusíte přemýšlet, kdy cvičit a co. A vaše hubnutí půjde jako po másle.

Kolik kilo můžete zhubnout za týden?

Dle pravidla zdravého hubnutí byste měli zhubnout okolo 1 kg za týden. Je jasné, že někomu to půjde rychleji, někomu pomaleji. Hlavně nevěšte hlavu, když to nebude tak rychle, jak jste si představovali. Každému trvá jinou dobu, než si jeho tělo na nový režim zvykne a než začnou být patrné první výsledky. Zároveň se vám s cvičením začnou zpevňovat svaly, které naopak přidávají trochu na váze. Nemusíte tedy ve finále zhubnout tolik, kolik jste plánovali, ale vaše tělo bude pevné jako kámen.

Krok 3: Jezte zdravě

Další otázkou, kterou si zajisté kladete, je “Jak se stravovat, když chci zhubnout”? Většinu asi tušíte… Potraviny, kterým se vyhněte obloukem, jsou:

  • sladkosti, chipsy, oříšky s různými příchutěmi, atd.
  • sladké limonády, alkohol
  • smažená jídla, těžká jídla á la bůček, hamburger, atd.
  • bílé pečivo

Jezte hromadu zeleniny, rýži, těstoviny, kvalitní libové maso. Chuť na sladké můžete zahnat ovocem nebo oříšky. Důležité je, abyste během dne nepociťovali hlad. Dopřejte si proto 4–5 vyvážených jídel denně. Přípravu jídla vám usnadní, pokud si sestavíte týdenní jídelníček, podle kterého si nakoupíte všechny potřebné suroviny.

Krok 4: Myslete na pitný režim

Aby se vaše tělo mohlo pročišťovat, zajistěte mu dostatek tekutin, nejlépe čisté vody, případně neslazených čajů. Vaším cílem je vypít nejméně 2 litry denně. Bude-li to víc, určitě vám to neuškodí. Snažte se pít průběžně během celého dne. Určitě není žádoucí, abyste vypili před spaním láhev vody, protože jste přes den nestíhali.

Krok 5: Nezapomeňte odpočívat

Abyste měli na svůj nový režim sílu, je třeba dostatečně odpočívat. Dopřejte si tedy každý den alespoň 8 hodin spánku. Jedině tak budete mít energii na všechny pohybové aktivity, které jste si naplánovali. Pokud jste unavení, máte tendenci více jíst. Dostatečným spánkem tedy uděláte vše pro to, abyste své chutě na sladké udrželi na uzdě.

To je vše. Uvidíte, že to zvládnete. Držíme vám palce.