Tipy na dárky k MDŽ, které potěší každou generaci

Mezinárodní den žen (MDŽ) každoročně připadá na 8. března. To znamená, že už vám zbývá jen několik dní na shánění dárků pro ty nejdůležitější ženy ve vašem životě. Naštěstí pro vás máme zaručené tipy na dárky k MDŽ, které potěší každou generaci.

Kde se vzal Mezinárodní den žen?

Svátek, který v socialistickém Československu sloužil k propagandistický účelům, má ve skutečnosti své kořeny v New Yorku. Právě tam totiž 28. února 1909 proběhly oslavy historicky prvního Svátku žen, který vyhlásila Americká socialistická strana na popud aktivistky Theresy Malkiel. Na tuto událost navázala v roce 1910 německá aktivistka Clara Zetkin, když na první mezinárodní ženské konferenci Druhé internacionály v Kodani prosadila mezinárodní pořádání svátku všech žen. O rok později už se Svátek žen slavil nejen v USA, ale také v Německu, Švýcarsku, Dánsku nebo v Rakousku-Uhersku. Datum 8.3. se ustálilo až po první světové válce, do té doby svátek připadal na přelom února a března.

Vnímání MDŽ se změnilo poté, co si ho v roce 1918 přivlastnili bolševici. Z původně feministického svátku na podporu práv žen se tak stala apolitická úlitba něžnému pohlaví, aby se necítilo odstrčené. V Československu se oslavy MDŽ pojí zejména s obdobím socialismu, kdy každá žena tradičně dostávala rudý karafiát.

Teprve v posledních letech se svátku navrací jeho původní význam. Napomohla tomu také OSN, která v roce 1975 uznala MDŽ jako oficiální svátek coby Den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

Čím potěšit maminku? Ponožky nebo návleky z české dílny jsou sázkou na jistotu

Žena, která je našemu srdci nejbližší, si zaslouží víc než jen květinu. Tím pravým dárkem pro maminku k MDŽ se stanou doplňky z české dílny. I v březnu nás totiž čekají chladné noci a mrazivá rána, během kterých přijdou vhod dámské vlněné ponožky nebo pletené návleky na ruce. Obojí šijeme v naší české dílně z vysoce kvalitních materiálů, které příjemně hřejí.

Ponožky VFstyle

Babička ocení nahřívací polštářek na bolavá záda

Kouzlo nahřívacího polštářku znaly už naše babičky, které ho používaly k prohřátí namožených svalů a úlevě od bolesti. A v čem tedy ono zmiňované kouzlo tkví? Uvnitř polštářku se nacházejí pohankové slupky nebo třešňové pecky, které velice dobře akumulují teplo – můžete je nahřát na sluníčku, v klasické i mikrovlnné troubě nebo na topení. Nahřátý polštářek pak stačí přiložit na bolavé místo, které se pozvolna prohřeje.

Tip: Na stejném principu fungují i nahřívací bederní pásy, které se používají konkrétně na bolesti dolní části zad.

Partnerce udělá radost pareo šátek, který vynosí na sto způsobů

Je to sukně, tunika nebo snad plážové šaty? Všechno a ještě mnohem víc – tak to je pareo šátek, který můžete znát také pod označením sarong. Jedná se o obdélníkový kus jemné látky (bavlna, hedvábí či viskóza), který lze uvázat a nosit na nespočet způsobů.

Největší využití má v létě, kdy ho můžete nosit jako sukni či šaty o různé délce a střihu. S trochou šikovnosti z něj ale vytvoříte také elegantní overal nebo top. V zimních měsících poslouží pareo šátek jako módní doplněk, který oživí váš každodenní outfit. Pareo šátek by zkratka neměl chybět v šatníku žádné ženy.

Pareo šátek VFstyle

Co pro sportovně založenou sestru? Pomůcky na cvičení

Chcete na MDŽ potěšit také svou sestru? Jestliže vyznává aktivní životní styl, ji radost praktickým dárkem, který skutečně využije. Co takhle nové fitness kalhoty, které jsou jako stvořené pro běh, jógu i silové cvičení ve fitku? Nebo nenápadně zjistěte, které pomůcky na cvičení by vaše sestra ocenila. K domácímu tréninku se nejlépe hodí gymnastický míč, balanční podložka, jednoruční činky nebo posilovací gumy.

Sportovní pomůcky VFstyle

Když dojde inspirace, kupte dárkový poukaz

Přísahal jste, že se to už nikdy nestane. A ejhle. I letos jste na mezinárodní den žen zapomněl. Než začnete panikařit a pobežíte do supermarketu pro bonboniéru, na chvíli se zastavte. Máme pro vás lepší řešení – dárkový poukaz v hodnotě až 5 000 korun, který vám přijde na e-mail během několika minut. Poukaz platí na cely sortiment našeho e-shopu od ponožek přes fitness pomůcky až po plážovou módu. A dárek k MDŽ vyřešen.